Bogat program EPK

Vodstvo zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture je predstavilo napredek pri delovanju zavoda v preteklih mesecih in podalo vpogled v pripravo progama.

Generalna direktorica dr. Suzana Žilič Fišer je med drugim predstavila finančno konstrukcijo projekta EPK, ki predvideva 85 odstotkov sredstev za program in 15 odstotkov za delovanje zavoda. Večino finančnih sredstev za izvedbo projekta je v tem trenutku tudi zagotovljenih, zavod pa pričakuje finančno podporo še od ministrstev, kot to narekuje slep vlade. Žilič Fišerjeva ob tem dodaja: “Osnovno vodilo našega zavoda je delovati transparentno in umestiti projekt EPK v širšo družbo. V preteklem mesecu smo tako z različnimi dogodki želeli projekt odpreti javnosti v Sloveniji in tujini ter omogočiti, da bi širša javnost začutila utrip EPK, ki je že v tem letu zelo hiter.”

Mitja Čander in Suzana Žilič Fišer (Foto: Sašo Branilovič)

Mitja Čander, programski direktor, je predstavil širok nabor projektov in programov za izvedbo EPK v letu 2012. V sklupu Termina 12 bo izvedenih 12 projektov, med drugim Borštnikovo srečanja, predstava Voja in mir in nastop Zagrebške filharmonije z Ivom Pogoreličem. Ključi mesta bodo obsegali 28 projektov, medtem ko bosta sklopa Urbane brazde in Življenje na dotik potekala interdisciplinarno in skozi ves čas.

Urbane brazde ne delajo na velikih dogodkih, pač pa vsak dan razvijajo nove kompetence in priložnosti med mladimi, brezdomnimi, brezposelnimi, migranti, Romi in drugimi pripadniki etničnih skupin, zato je vsak dan velik dogodek, kot denimo učenje izumirajočega jezika, gradnja Centra digitalnega nomadstva s projektom Zerro dollar laptop, hiše mladih, leteče svetovalnice ter pešcem in kolesarjem prijazne skupnosti.

Podobno je tudi s sklopom Življenje na dotik, s katerim organizatorji EPK želijo doseči, da bi pronical tudi v pore vsakdanjega življenja. S projektom Marš na Zemljo! se bo iz pajčevin izvil študentski radio MARŠ, ki je nekdaj oral ledino alternativnemu študentskemu življenju v Mariboru. Po kavarnah in izbranih lokacijah po mestu bodo vzpostavljene Življenjske točke, ki bodo s sliko, besedo in gesto nagovorile najširši krog ljudi. Priložnost za izražanje lastnih opažanj in mnenj bo dobil tudi vsak posameznik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*