Začetek tujih lutkovnih predstav

Lutkovno gledališče Maribor, bo svojo politiko izmenjav v sklopu »Poletnega lutkovnega pristana«  razširilo na vse leto. Vsak mesec v letu 2012 bo na sporedu ena lutkovna predstava iz tujine.

Z odločitvijo o tem, da gledalcem ponudijo tudi ogled tujih lutkovnih predstav, bodo omogočili dodaten permanentni festivalski program skozi vse leto. Konec januarja bosta na sporedu prvi dve predstavi. Zgodba v belem in Agathe Notnagl in gospod sosed, avtorja in izvajalca Natasche Gundacker in Joachima Bergerja iz Avstrije, bosta na sporedu 28. januarja.

Zgodba v belem se poigrava z nedoločljivim prostorom, ki ga lahko interpretiramo kot sanje, kot prostor pred rojstvom ali pa po smrti. Predstava brez besed razplete zgodbo fantiča ter njegovega raziskovanja predmetov v belem in iskanja ključka, ki bi pognal uro v tek. Ura meri čas brez konca in brez začetka. In fantič je angel. Vse je belo … Obisk v bolnišnici? Spanec v nebesih? Ura tiktaka. Časa je dovolj. Jopica je bela. Bi požirek mleka? Naredi samo bele madeže. Ura se ustavi. Trenutek. Čas si vzame čas. Balon iz žvečilnega gumija naredi glasbo. Nogavica postane vrv za vrvohodca. Tudi zvitek toaletnega papirja je pomemben. Katere barve pa je modrost?

Zgodba v belem (Foto: Boštjan Lah)

Avstrijska lutkovna umetnika – ona igralka in on glasbenik – pri ustvarjanju svojih avtorskih predstav imenitno združujeta vizualno plat z zvočno.  Zato so njuni projekti vedno polnokrvne, domišljene in pretanjene odrske stvaritve praviloma malega formata. Agathe Notnagl v žlahtni tradiciji zabavljivega avstrijskega kabareja predstavlja nenavadno voditeljico. Prijazno in inteligentno parodira vlogo ženske. Gospa Notnagl z vijoličnim klobučkom je nenavadna zvezda, ki na svojevrsten način gledalcem postavlja ogledalo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*